International Photo Festival Leiden

Carnaval!

Met mijn nieuwste fotoserie Carnaval ben ik geselecteerd voor International Photo Festival Leiden... Ik ben zo enorm blij en trots!!!

 

“Om eerlijk te zijn, schaamde ik me ergens om te zeggen dat ik een fotoserie ging maken over carnaval. Veel mensen doen lacherig, noemen het oppervlakkig en een feest van dom vermaak. Tegelijkertijd vond ik dit vooroordeel ook heel spannend om te onderzoeken. Er moet meer zijn. Het feest zit namelijk ook boordevol vaste gebruiken, tradities en rituelen. De saamhorigheid is heel sterk en dat fascineert me enorm”, over mijn nieuwe serie Carnival.

 

Carnaval is een eeuwenoud feest. Een feest voor het volk en de gelovigen. Drie dagen lang staat alles op zijn kop. De een vindt het afschuwelijk en noemt het plat vermaak waar bier drinken en rare verkleedpartijen de boventoon voeren. De ander leeft er het hele jaar naar toe en kan niet wachten om zich drie dagen lang te storten op het feest en zo te ontsnappen aan de sleur van het dagelijkse leven.

 

Carnaval... Een feest van verdeeldheid, maar ook een feest vol traditie en rituelen. Vooral Oeteldonk is de stad met een van de meest uitgebreide carnavalstradities van het land. Ik ging voor deze serie op onderzoek. Hoe zetten we deze tradities en gebruiken voort? Wat geven we door aan onze kinderen? Hoe doen we dat?

 

Ik liep de hele carnaval mee met De Oeteldonkse Jeugdprinsengroep en zocht naar de regels, gebruiken en rituelen. Deze groep bestaat uit allemaal 11 jarige jongens en meisjes en zijn de hele carnaval op pad en volgen een druk programma. Met veel toewijding worden kinderen jaarlijks voorbereid op de tradities en waarden van het grote-mensen-Oeteldonk.

 

“Ik leende een typische Oeteldonkse kiel om zo min mogelijk op te vallen. Ik heb het compleet onderschat. Vijf volle dagen heb ik me in het feestgedruis gestort en alles gefotografeerd wat ik maar zag. Ik was gesloopt. Kroeg in, kroeg uit, scholen bezoeken, een strak schema, zonlicht, regen, overal mensen, muziek en drukte om me heen... Nergens een moment om goed na te kunnen denken over hoe ik een mooie foto kon maken. Het was intuitief schieten en thuis maar kijken wat de resultaten waren. Ik vond het bijzonder om mee te maken. De liefde en zorg die aan de kinderen werden gegeven, het ontzag voor de tradities, de saamhorigheid... Ik heb er aan mogen proeven en was serieus onder de indruk van de impact van carnaval.”

 

In mijn fotografie spelen kinderen bijna altijd een hoofdrol. “Kinderen intrigeren mij; ze zijn origineel, oorspronkelijk en onbevangen. Ze zien iets bijzonders in kleine alledaagse dingen en fantaseren erop los zonder te verdwalen.”

 

Wil je een leuk interview lezen? --> PfMagazine

Benieuwd naar de andere geweldige geselecteerden? --> IPFL